Klokken er 7.30 og Kjell Ragnar Hoff er klar for sin daglige rotur.

Sprek, nybakt pensjonist på Bystranda Blå:

Odderøya rundt i brukt robåt – hver morgen

Da Kjell Ragnar Hoff (70) kjøpte ny leilighet på Bystranda Blå, fikk han kondis og armstyrke med på kjøpet.

– Jeg har mistet noen kilo og fått bedre fysisk form allerede, sier den nylig pensjonerte øyelegen fra Kristiansand. Han flyttet i år fra stor enebolig på Grim til leilighet i sjøkanten sammen med sin kone, Sally.  

Forklaringen er mye sunn sjøluft – og en rotur rundt Odderøya hver eneste dag, i sol og i regn, blåst og vindstille. Kjell Ragnar Hoff (70) ville ikke ende opp med et passivt sofaliv da han ble pensjonist. Med ny, lettstelt leilighet i byen og massevis av ledig tid, var det nødvendig å innføre noen faste rutiner. Kjells løsning ble å kjøpe en brukt robåt og innføre en obligatorisk daglig rotur rundt Odderøya.

– Jeg forstod tidlig at jeg måtte fylle dagene med noe fornuftig. En rotur hver morgen gir både avkopling og fysisk trening. Å ro gir meg en indre ro. Det er faktisk avhengighetsskapende og kan anbefales på det varmeste, sier Kjell.

Lyden av fugleskrik og årer som treffer vannflaten er det eneste som høres.

Luftetur med «bikkja»

Det er tidlig morgen og klokken har nettopp passert sju. Kjell Ragnar rusler den korte turen fra Tangen og bort til småbåthavna, og konstaterer at årets første skikkelige sommerdag er i ferd med å materialisere seg, med et tosifret antall varmegrader og blikkstille sjø. Ved båtplass 189 venter en 15 fots færing med to sett årer på sin eier.

– Båten er på sett og vis bikkja mi. Vi trenger en luftetur hver dag sammen, sier Kjell Ragnar og løsner fortøyningene. Han gjør det samtidig klart at reporteren må bidra til framdriften. Et ekstra sett årer trylles fram, så er vi i gang. Vel ute av båthavna, får vi god hjelp av elvestrømmen, som skyver oss utover mot pynten av Odderøya.

Kjell Ragnar nikker mot akterenden hvor en fire hestekrefters elmotor er montert.

Byfjorden ligger rolig og venter på rokaren.

– Jeg bruker ikke motoren på morgenturene mine, med mindre det oppstår en nødsituasjon. Som den dagen østavinden tok meg og sendte meg helt til Auglandsbukta. Da var elmotoren god å ha, forteller han.

Kjell Ragnar passerer fyret på Odderøya.

Bygger styrke

Med to rokarer går det unna på Byfjorden denne dagen. Odderøyas sydspiss rundes og snart passerer vi Dybingen på vår høyre side. Når han ror alene, bruker Kjell Ragnar et par timer på turen. I dårlig vær kan hele formiddagen gå med, før han er tilbake i småbåthavna ved Christiansholm Festning.

Den daglige trimturen med «bikkja» er medisin både for kropp og sjel.

– Jeg merker at jeg har fått bedre fysisk form, allerede etter et par måneder med roing. Jeg er blitt sterkere i armene og jeg kjenner at turen går lettere og lettere. Roing er en mental avkopling der man kommer tett på elementene. Jeg observerer terner og tjeld som leker seg i vannskorpa, og beundrer de majestetiske svanene som koser seg i de små vikene ytterst på Odderøya, sier han.

Vi passerer Kilden og sklir inn i kanalen ved Fiskebrygga idet byen er i ferd med våkne til liv. De to rokarene har endelig funnet rytmen, og det tar ikke lang tid før vi ser moloen utenfor småbåthavna. Dagens økt nærmer seg slutten.

En 15 fots færing med en nybakt pensjonist om bord passerer under broene i Gravanekanalen.

Kjell Ragnar vedgår at han og kona stortrives med sin nye pensjonisttilværelse i leilighet på Bystranda Blå midt i byen, et steinkast fra sjø og skjærgård. Det er blitt mer tid til venner og familier, byliv og hobbyer. Foreløpig får han ikke kona med på morgenturene i båten.

– Hun er nok glad for å være kvitt meg et par timer hver dag. Men hun står gjerne på terrassen og ser at jeg kommer meg trygt rundt Odderøya, humrer Kjell Ragnar.

Tekst og foto: Eirik Vigsnes, Nosleeptillbrooklyn